2016. sze 07.

Tegnap még ésszerű, mától észszerű!

írta: Városi Kurir
Tegnap még ésszerű, mától észszerű!

Hogy is ír a hogy is hívják?

abc-crop.jpg

Lejárt a türelmi idő, aki nem véste be eléggé alaposan az új nyelvtani szabályokat, az mától akár  egy második elemista  is leiskolázza.

A tavaly szeptemberében napvilágot látott rendelet értelmében a magyar helyesírás szabályainak immár 12. változatát  kell követnünk, amikor papírra vetünk bármit is. A Magyar Tudományos Akadémia nyelvészei szándékuk szerint lazítani  akartak nem könnyű nyelvünk szabályain.

images_1_-crop.jpg

Nyugodtam írhatom tehát ezentúl, hogy „dühvel – dühhel - tölt el a sok szabályozás”, mert mindkét forma helyes.

Azt, hogy „október elsején (1.; 1-jén; 1-én) már csak egyet kell aludni a semmirevaló népszavazásig” négyféleképpen adhatom tudtára  az érdeklődőknek.

Ha alfabetikus sorrendbe akarom rendezni azokat a szavakat, amelyek csak abban térnek el egymástól, hogy milyen méretű a kezdőbetűjük, (kövér-Kövér; csintalan – Csintalan; balog-Balog) akkor a kicsi elsőbbséget élvez, Tehát elől a kicsi, akárcsak a tornasorban, tehát pontosan úgy mint az életben, így azután joggal mondhatjuk. életszerű változás.

letoltes_1_-crop-crop.jpg

A szótagszámlálást is kozmetikázták, az –i végződés nem számít bele a bűvös 6 szótagba, amíg az egybeírás megengedett, mondjuk magánnyugdíjpénztári, bocs, rossz a példa, mert azt már a politika törölte,. Pardon, mit nem írok, megvédte.

A képzőszerű utótag „sz” betűre végződik (ész), akkor nem egyszerűsíthetünk, hanem duplázunk (észszerű; válaszszerű; fideszszerű).

A szaknyelvben használatos szavak írásmódja sem úszta meg módosítás nélkül (elsőfokú ítélet; másodfokú ítélet).
magyarnyelvta_hu-crop.jpg

A messze nem teljeskörű áttekintés az érdeklődés felkeltését hivatott szolgálni, tehát aki - egy klasszikust idézve - "trendi, fancy és szexi "akar maradni, annak érdemes részletesen utánanézni például itt.

Zárójelben jegyzem meg, hogy aki nem a toll-papír kombó nagy barátja, sokkal inkább a billentyűzet ördöge, - és ezzel egyre többen vannak így – ne dőljön hátra széles mosollyal az arcán, gondolván, hogy őt a fentiek nem érintik. A helyesírásellenőrző programok nem biztos, hogy naprakészek magyar nyelvtanból, SŐT!

MiMi

Szólj hozzá

népszavazás helyesírás nyelvtan MTA magánnyugdíjpénztári